Årets skyltsöndag och lykttändning:
En pampig nyhet och en gammal tradition får nytändning

nför kommande skyltsöndag och lykttändning, som arrangeras 3 december i centrala Trelleborg, har Citysamverkan och Kultur- och fritidsförvalningen arbetat för att blanda de senaste årens uppskattade koncept med nya inslag.
- Vi vill ge besökarna något extra i år. I anslutning till lykttändningen bjuder vi in till ett ljud- och ljusspel i Stadsparken, säger enhetschef Annika Eriksdotter, Kultur- och fritidsförvaltningen.


Musiken – Quite in adventum – skrevs för några år sedan av Jörgen Flink, som även är dirigent och kompositör. I skrivande stund bearbetas den av Kultur- och fritidsförvaltningens ljudtekniker Alexander Hultgren och en ljusdesigner från SLS Group som har fått uppdraget av Citysamverkan.
- Det är pampig och suggestiv musik som förenas med specialdesignat ljus och som vävs in i trädens trolska skuggor, förklarar cityledare Lotta Wahlqvist, Citysamverkan.

Lykttändaren på Gamla Torget
Men, först välkomnas besökarna till Gamla Torget där den hemlige lykttändaren och Kuststadens marschorkester är på plats klockan 16.30.
- Kort därefter marscherar vi tillsammans mot Stadsparken via Algatan, C B Friisgatan och Stortorget. Väl i Stadsparken avslöjas årets lykttändare som där får äran att trycka på startknappen för det häftiga ljud- och ljusspelet, säger Annika Eriksdotter.

Därmed får den gamla lykttändartraditionen som förr anordnades på Gamla Torget nytt liv.
- Detta är något som vi har funderat på under några år, och i och med Mitt[i]Citys satsning på ny vinterbelysning till träden på Gamla Torget tar vi tillfället i akt, säger Lotta Wahlqvist.

Aktiviteter i city från klockan 12
Skyltsöndagen i sig startar mitt på dagen. Den invigs med tomteparaden som avgår från församlingshemmet på Valldammsgatan klockan 12. Rådhustorget belamras som vanligt av scouterna där det kokas glögg och grillas korv medan Per-Ola Sandberg står för underhållningen och ser till att vi dansar kring granen en gång i timmen.

Direkt efter dansen blir det godisregn från scenen.
- Och förutom marknadsstånden och andra aktiviteter på Algatan, gågatan, C B Friisgatan och Östergatan finns TJ Event på Stortorget med sitt barntivoli, berättar Lotta Wahlqvist.

Hantverks-julmarknad
Två föreningar har pop up-öppet under skyltsöndagen; Samkultur-Gränsgångs hantverks-julmarknad finns på Algatan 50 och Gamla Trelleborg befinner sig i Electrolux Homes tidigare lokal på Algatan 42.

Kultur- och fritidsförvaltningens musikunderhållning med lokala körer och hemlig solist i Stadsparken startar klockan 15.
- Det känns fint med blandningen av både traditionellt firande och det spännande ljud- och ljusspelet, säger Annika Eriksdotter.

Ljud- och ljusspelet kommer att finnas kvar i Stadsparken för flera visningar per dag till och med 23 december.
 

SKYLTSÖNDAGENS HÅLLTIDER
 • Tomteparaden
  12.00 Tomtefar och tomtemor inviger skyltsöndagen med en tomteparad. Unga som gamla samlas vid församlingshemmet på Valldammsgatan och går tillsammans mot Rådhustorget via Algatan + gågatan. Hundar är så klart välkomna! Nytt för i år:
 • Bästa hund-julutstyrseln utses
  12.45 Självaste tomten kommer att kora tre hundar. Vinsterna är tre Citykort laddade med 1 000, 500 och 250 kronor! Samling på Östergatan vid Stulna Bestick.
 • Marknadsstånd, hantverks-julmarknad, barntivoli med mera
  12.00-17.00 Öppna butiker, restauranger, kaféer och marknadsstånd i city. Vi finns både ute och inne på Algatan från Signum och österut, gågatan, C B Friisgatan och Östergatan.
 • Trelleborgs scoutkår är som vanligt på Rådhustorget. På Stortorget finns TJ Events barntivoli. Gamla Trelleborg har öppet hus i Electrolux Homes tidigare lokal på Algatan 42 samt håller Borgquistska Hattmuseum öppet 12.00-17.00 med kontinuerliga visningar. Samkultur-Gränsgång bjuder in till hantverks-julmarknad på Algatan 50, lokalen sidan om Söderslätts Bok & Papper. 12.00-16.00 anordnar musikföreningen Riffet "Julvibrationer i Kulturhuset" på Valldammsgatan 2, fri entré. Kören Cum Pane sjunger i city med start 14.00 vid Signum, därefter Söderslätts Bok & Papper och Böst samt på Valengallerian och muséet. Trelleborgs Kammarkör sjunger vid Scorett och Stulna Bestick 15.00.
 • Dans kring granen och godisregn
  12.15, 13.15, 14.15, 15.15 Per-Ola Sandberg finns på Rådhustorget och håller i dans kring granen för barn och vuxna. Det blir godisregn från scenen efter varje danstillfälle.
 • NYHET: Tomtejakten
  12.00-16.00 Vi placerar tio speciella tomtar i tio skyltfönster. Hitta dem och ni kan vinna Citykort laddade med totalt 10 000 kronor! Tävlingsformulär kan hämtas och lämnas i tomtens tält mittemot Rådhustorget eller fyllas i och sändas digitalt, se: www.trelleborgcity.se/tomtejakten
 • Jultåget
  12.00-16.30 Rullar i centrumkärnan. Jultåget deltar i både Tomteparaden från församlingshemmet och marschen från Gamla Torget och är då tillgängligt för dem som har svårt för att gå länge sträckor.
 • Julpyssel
  12.00-16.00 På museet, Stortorget.
 • Bästa sommar-hemmaupplevelsebilden
  14.00 Utses på Rådhustorgets scen.
 • Räddningstjänsten
  14.00-16.30 Finns på C B Friisgatan utanför Palm Tree Hotel och delar ut årets Flammy-kalender plus andra roliga saker till barnen samt visar sin fina släckbil. Med reservation för eventuella larm.
 • Lokala företag koras och prisas
  15.00 I Stadsparken. Årets Butik, Smakställe och Serviceföretag - Citysamverkan. Guldpalmen - Visit Trelleborg.
 • Musikunderhållning i Stadsparken
  15.00 Med lokala körer och en hemlig solist. Arrangeras av Kultur- och fritidsförvaltningen.
 • Lykttändning från Gamla Torget till Stadsparken
  16.30 Samling på Gamla Torget. Kuststadens marschorkester spelar. Tillsammans går vi till Stadsparken där lykttändaren avslöjas av kommunstyrelsens ordförande. Arrangeras av Kultur- och fritidsförvaltningen.
 • Ljud- och ljusspel
  Lykttändaren startar ett ljud- och ljusspel med musik och specialdesignat ljus som förenas och vävs in i trädens trolska skuggor. Ett samarbete mellan Citysamverkan och Kultur- och fritidsförvaltningen.
Med reservation för ändringar.

Bilaga: Skyltsöndagens program för utskrift.

Håll dig uppdaterad via Fb-evenemanget fram till arrangemangsdagen, klicka HÄR.

Vill du delta?
Har du en verksamhet och vill delta på skyltsöndagen i Trelleborg city? Välkommen att kontakta cityledare Lotta Wahlqvist, info@trelleborgcity.se.